Πως να ξεπεράσετε τους στόχους σας

Posted on Posted in news

Γιατί συμβαίνει να βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους ιδιαίτερα επιτυχημένους και άλλους λιγότερο στους ίδιους τομείς; Υπάρχουν ικανοί και λιγότερο ικανοϊ; Υπάρχουν ευφυείς και λιγότερο ευφυείς;Τι συμβαίνει τέλος πάντων;

Όλοι κινούμαστε λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο . Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την ιστορία με τον ελέφαντα που οι περισσότεροι από εσάς την έχετε ξανακούσει. <<Όταν ο ελέφαντας είναι μικρός οι εκπαιδευτές του τον δένουν σε έναν πάσσαλο και αυτός στην προσπάθεια να απελευθερωθεί τραυματίζετε. Σύντομα μαθαίνει να μην προσπαθεί να τραβήξει τον πάσσαλο για όλη την υπόλοιπη ζωή του, νομίζοντας ότι δεν θα τα καταφέρει>>. Δεν μοιάζουμε και εμείς πολύ με αυτόν τον ελέφαντα ; Μήπως υπάρχουν πράγματα που μας περιορίζουν, τα οποία δεν έχουν πραγματικά την δύναμη να το κάνουν; Μήπως πρέπει λοιπόν να ξεριζώσουμε τον πάσσαλο και να ελευθερωθούμε.;

Ο καθένας μας διαθέτει τις δυνατότητες και την ευκαιρία να πετύχει και να ξεπεράσει τους στόχους του. Το παράδοξο είναι ότι , ενώ γνωρίζουμε όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε , λίγοι από εμάς το πράττουμε. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε επιτυχημένοι και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας θα πρέπει να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε κάποιες αρχές. Όλοι μας οφείλουμε να θέτουμε στόχους , είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο ,οι οποίοι θα πρέπει να διακρίνονται από ρεαλισμό, να είναι μετρήσιμοι και γραπτοί.

Είναι σημαντικό , επίσης , να είναι ορατοί ,ώστε να είμαστε σε θέση να επισημαίνουμε τα οφέλη που θα προκύψουν- είτε λέγονται σπουδές παιδιών , είτε καλύτερη ποιότητα ζωής , είτε επαγγελματική ή κοινωνική αναγνώριση και πολλά άλλα, ώστε η εκτίμηση της σίγουρης επίτευξης τους να μας διεγείρει και να μας ενθαρρύνει. Να είστε ανοικτοί στις αλλαγές ,οι οποίες αποτελούν τον αμετάβλητο νόμο της προόδου. Μη θεωρείται ότι είστε διαφορετικός και ότι το μυαλό σας είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες, όταν αυτές είναι όμοιες με τις παλιές.

Το να υπερασπίζεστε τα λάθη σας απλώς αποδεικνύει ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να μην τα επαναλάβετε .Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλαμβάνουμε ρίσκα. Ο Τσακ Γιέγκερ παρατήρησε: << Μην επικεντρώνετε την προσοχή σας στο ρίσκο. Εστιάστε στο αποτέλεσμα Κανένα ρίσκο δεν είναι τόσο μεγάλο , ώστε να σας εμπόδιση να κάνετε την απαραίτητη δουλειά>>. Η Ελίζαμπεθ Κένι συλλογίζεται : <<Είναι καλύτερο να είναι κανείς λιοντάρι για μια μέρα , παρά πρόβατο για μια ζωή!>>

Ξεπεράστε τα όρια! Μην αποδέχεστε κάτι αρκετά καλός ως ικανοποιητικό .Όταν ανέχεστε την μετριότητα στους άλλους, σας κάνει και εσάς μέτριο.

Ο Μέλβιν Έβανς είπε : <<Οι άνθρωποι που χτίζουν το μέλλον είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι τα σπουδαία πράγματα δεν έχουν ακόμα συμβεί και ότι οι ίδιοι είναι εκείνοι που θα τα πραγματοποιήσουν >>. Τελικά, το σημαντικό, όπως καταλάβατε ,είναι όχι απλώς να είμαστε στις εξελίξεις, αλλά να τις δημιουργούμε. Τα λάθη που θα προκύψουν δεν πρέπει να τα φοβόμαστε. Θα πρέπει να συνεχίζετε να προσπαθείτε .Η ζωή δεν είναι κομμένη και ραμμένη στα τέλεια μέτρα σας, ισοδυναμεί με το να ζήσετε μια ζωή συνεχούς εκνευρισμού. Τα λάθη δεν είναι αποτυχία, είναι χρήσιμα, διότι μαθαίνουμε από αυτά και τα επαναλαμβάνουμε.

<<Η γεμάτη με λάθη ζωή είναι πλουσιότερη, πιο ενδιαφέρουσα και πιο ερεθιστική από μία ζωή χωρίς κινδύνους και στόχους>> (Ντειβιντ Μακ Νταλ).Όλοι μας κάνουμε λάθη, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα είναι να μην καλοδεχόμαστε την αλλαγή.

Εμπόδια

Όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια, ανακαλύπτουμε πάντα κάτι καινούριο που δεν γνωρίζαμε για τον εαυτό μας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το είναι μας, να αναπτυχθούμε και κάποιες φορές να υπερβούμε τα όρια μας. Σκοπός τους είναι να μας βελτιώσουν και όχι να μας εμποδίσουν. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε αλλαγές χωρίς αντιπαραθέσεις, σκεφτείτε το. <<Οι μεγαλύτερες επιτυχίες είναι αυτές που λύνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα>>.

Οι Κινέζοι λένε <<Το διαμάντι δεν μπορεί να γυαλιστεί χωρίς τριβή, ούτε και ο άνθρωπος να τελειοποιηθεί χωρίς δοκιμασίες>>. Η επιτυχία έρχεται σ’ αυτόν που κάνει σήμερα εκείνο που οι άλλοι σκέφτονται να κάνουν αύριο. Μέχρι να πάρει την απόφαση να ενεργήσει ο αναβλητικός άνθρωπος, η ευκαιρία τον έχει προσπεράσει για πάντα. Το να μην ξεκινάτε, δεν σημαίνει ότι οι δυσκολίες σας θα σταματήσουν. Τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται επειδή τα αναβάλουμε , αλλά συσσωρεύονται και γίνονται μεγαλύτερα.

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς πολύ σωστά σκέφτηκε όταν είπε : <<Τίποτα δεν είναι τόσο κουραστικό όσο η αιώνια εκκρεμότητα μιας εργασίας που δεν έχει ολοκληρωθεί>>. Μην κάθεστε και περιμένετε. Κυνηγήστε αυτό που επιθυμείτε .Όπως είπε και ο Τζον Φ. Κένεντι : << Υπάρχει ρίσκο και κόστος σε κάθε πρόγραμμα δράσης. Αλλά αυτά είναι πολύ μικρότερα από το μακροπρόθεσμο κόστος και ρίσκο της αναπαυτικής αδράνειας>>.

Πάθος

Για κάθε επιτυχία το σημείο εκκίνησης η επιθυμία. Το πάθος είναι αυτό που έχει την δύναμη της πειθούς. Ενεργήστε παρακινούμενος από το πάθος σας. Προσθέστε ένα χαμόγελο, τον ενθουσιασμό σας… και το άγχος, αλλά και ο φόβος θα μειωθούν. Το πάθος είναι ισχυρό όπλο. Αν το διαθέτεται, η απόσταση από τον στόχο σας δεν παίζει κανένα ρόλο.

Μην ανακαλείτε το χθες, τελείωσε την προηγούμενη νύχτα… Το παρελθόν είναι η αρχή του νέου σας ξεκινήματος. Ίσως καταλαβαίνουμε την ζωή κοιτώντας προς τα πίσω ,αλλά τι ζούμε προς τα εμπρός; Αφήστε το παρελθόν πίσω σας και χρησιμοποιήστε το ως εκκίνησης .Όπως είπε και ο Έντμουντ Μπερκ <<Το παρελθόν θα πρέπει να αποτελεί σανίδα εκτίναξης και όχι αιώρα ανάπαυσης>>.

Ευθύνες

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε με την ιδέα ότι οι γύρω μας φταίνε για την κατάσταση μας και ότι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε αλλάξουμε τίποτα. Είναι χρήσιμο να αλλάξουμε αυτή την πεποίθηση. Σαφώς και έχουμε επηρεαστεί από κάποιους ανθρώπους από πιθανόν την τωρινή μας κατάσταση να την καταλογίζουμε σε αυτούς, εμείς όμως ευθυνόμαστε για το ποιοι θα γίνουμε στο μέλλον. Σωστό είναι να αποβάλουμε την συνήθεια του να κατηγορούμε τους άλλους.

Σοφό και αποτελεσματικό είναι να αγνοούμε τις αρνητικές πηγές, ιδιαιτέρως αυτές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κάτι δεν είναι αναστρέψιμο. Όλα αυτά που προανέφερα δεν μπορούν να εκπληρωθούν αν παραμείνουν θεωρίες. Χρειάζεται δουλειά! Τίποτα δεν δουλεύει από μόνο του. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις οικιακές συσκευές. Εάν δεν κάνετε την κίνηση να πατήσετε το κουμπί, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσουν.

Οι ζωές μας δεν καθορίζονται από αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά από το πώς αντιδρούμε σε ότι μας συμβαίνει και το πώς αντιδρούμε σε ότι μας συμβαίνει και το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε με βάση τα όρια μας. Δεν μπορούμε απλώς και μόνο να ονειρευόμαστε τι θα μπορούσαμε να γίνουμε. Ας ξυπνήσουμε! Και ας στρωθούμε στην δουλειά. Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο ομάδες: σ’ εκείνους που κάνουν πράγματα και σ’ εκείνους που μιλούν με το πώς θα κάνουν κάποτε τα πράγματα αυτά. Είναι προτιμότερο να ανήκουμε στην πρώτη ομάδα .Έχει λιγότερο ανταγωνισμό!

Ας εστιάσουμε περισσότερο στο έργο μας, καθορίζοντας τον τελικό στόχο και επιλέγοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε για την επίτευξη του. Εάν εφαρμόσουμε τις παραπάνω στρατηγικές, θα φτάσουμε στο σημείο να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να καταρρίψουμε το μύθο που θέλουν κάποιοι: να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να υπερκεράσουμε τα όρια των προσωπικών μας δυνατοτήτων και να συντρίψουμε στόχους οι οποίοι θεωρούνται ακατάρριπτοι.