Αυτοεκτίμηση

Posted on Posted in news

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να βελτιωθεί, εάν γνωρίζουμε τις δυνάμεις που έχουμε όλοι μέσα μας, θέτοντας στόχους και καταγράφοντας τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι ο απόλυτος τρόπος που οδηγεί σε ένα πιο υγιές και καλύτερο εγώ.

Αυτοεκτίμηση

Μέσα από μια πολύχρονη εμπειρία στον ασφαλιστικό χώρο και έχοντας συνεργαστεί και συναναστραφεί με πολλούς ανθρώπους, που ο καθένας είχε την δική του προσωπικότητα, έχω καταλήξει σε ένα βασικό συμπέρασμα: η δυναμική του κάθε ανθρώπου έχει να κάνει άμεσα με την αυτοεκτίμηση του, με το πώς βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του. Οι πετυχημένοι άνθρωποι γύρω μου είχαν όλοι σαν εφόδιο την υψηλή αυτοεκτίμηση. Όμως τι είναι η αυτοεκτίμηση, ποια είναι η φύση της και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας; Θέλοντας να δώσουμε τον ορισμό της αυτοεκτίμησης, θα λέγαμε ότι αυτοεκτίμηση είναι η άποψη που έχουμε ή το πώς κρίνουμε τον εαυτό μας σχετικά με:

    • Την εργασία μας
    • Τα επιτεύγματα μας
    • Τη σχέση μας με τον κοινωνικό μας κύκλο και την οικογένεια μας
    • Τη θέση μας στην κοινωνία.

  • Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι είναι η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Πιστεύω πως υψηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι σεβόμαστε τον εαυτό μας και είναι σχεδόν πάντα ο λόγος που μας σέβονται οι άλλοι. Ποιο όμως είναι οι παράγοντες που μειώνουν την αυτοεκτίμηση; Με τυχαία σειρά θα λέγαμε ότι είναι ένα διαζύγιο ή χωρισμός, τα φυσικά ελαττώματα κάποιου, η απόρριψη από το οικογενειακό περιβάλλον ή η διαρκής έκθεση σε επικριτικούς ανθρώπους και πολλά άλλα συναφή. Εξ αιτίας αυτών των παραγόντων το άτομο υιοθέτει μια συμπεριφορά χαμηλής αυτοεκτίμησης, με επιπτώσεις στο σύνολο της ζωής του. Μια από τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι η πεσμένη απόδοση στην εργασία του ή οι εντάσεις στην σχέση του με τους άλλους ανθρώπους ή μπορεί επίσης να έχει ενδείξεις άγχους και ακόμα προβλήματα εξάρτησης. Σε αντίθεση όλων αυτών τα άτομα με υγιή αυτοεκτίμηση δε φοβούνται τις προκλήσεις της ζωής, είναι ευχαριστημένα για το τα λάθη τους και μαθαίνουν μέσα από αυτά. Δε νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν το ποιοι είναι στους άλλους. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το εξής:

    Πώς λοιπόν κάποιος μπορεί να αναπτύξει μια υγιή αυτοεκτίμηση; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απάντηση έρχεται μέσα από μια σειρά απλών οδηγιών. Πρώτα από όλα θα πρέπει κανείς να δει την ομορφιά που έχει μέσα του, χωρίς να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους, να αφήνει τα πράγματα πίσω του και να εκπαιδεύει την εσωτερική του φωνή.
    Η αυτοεκτίμηση μπορεί να βελτιωθεί, εάν γνωρίζουμε τις δυνάμεις που έχουμε όλοι μέσα μας, θέτοντας στόχους και καταγράφοντας τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. Να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, παίρνοντας προσωπικά τις καταστάσεις. Ο ανταγωνισμός είναι μια διαδικασία εγρήγορσης και όχι φόβου και ανασφάλειας. Η αλλαγή των αρνητικών σκέψεων σε θετικές θα μας οδηγήσει σταδιακά εκεί που πραγματικά θέλουμε. Κλείνοντας, θα ήθελα να συνοψίσω τις σκέψεις μου σε μια σειρά από κάποιες προτάσεις, που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν να αποκτήσουμε αυτοεκτίμηση ή να τη βελτιώσουμε.

      • Δέξου τον εαυτό σου.
      • Να προσπαθήσεις να παίρνεις τα καλά στοιχεία από τους άλλους και να μην αισθάνεσαι μειονεκτικά λόγω συγκρίσεων.
      • Μη ρίχνεις τον εαυτό σου.
      • Συναναστρέψου με θετικούς ανθρώπους.
      • Υπενθύμισε στον εαυτό σου τα θετικά πράγματα για σένα.
      • Ασχολήσου με ψυχαγωγικές δραστηριότητες (όταν περνάς καλά, αποβάλλεις την αρνητική ενέργεια και κάνεις θετικές σκέψεις).
      • Χρησιμοποίησε εργαλεία (αγορά CD, βιβλίων αυτοβελτίωσης, παρακολούθηση σεμιναρίων, αναζήτηση χόμπυ…)
      • Κάνε παρέα με φίλους, οι οποίοι μέσα από τις αναγκαίες συζητήσεις θα σου προσφέρουν τη στήριξη τους.
    • Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να νικηθεί με την κατάλληλη φροντίδα και τη σωστή στάση. Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι ο απόλυτος τρόπος που οδηγεί σε ένα πιο υγιές και καλύτερο ¨εγώ¨. Ας χαμογελάσουμε λοιπόν κοιτώντας μπροστά!